Ekonomi

Ata tohum Ahmet Buğday, bulgur üretiminin geleceğine damgasını vuracak

Türkiye’nin tahıl üretiminin değerli merkezlerinden biri olan Karaman’da buğday hasadı sezonu devam ediyor. Duru Gıda’nın Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında geliştirilen ve bu yıl ilk kez çiftçiyle buluşan cet tohumumuz Ahmet Buğday’da da ilk hasat gerçekleştirildi. Bulgur olarak yetiştirilen; Ahmet Buğdayı’nın güçlü, kaliteli ve yüksek verimli yapısıyla Türkiye ekonomisine 750 milyon TL katkı sağlayacağı iddia ediliyor.

2.000 yıllık geçmişiyle Anadolu’nun en eski yerli buğday çeşitleri arasında yer alan ve ülke tarımına değerli katkılar sağlayacak olan çet tohumumuz Ahmet Buğday, bu yıl ilk kez hasadını yapıyor. Nesillerdir babadan oğula geçen cet tohumu Ahmet Buğday’ın geri kazandırılması düşüncesiyle bölümün lider markası Duru Beşin ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü projede bu yıl elde edilen tohumlar. tükenmek üzere olan bu yıl da çiftçilerle buluştu.
Duru: Çet tohumu Ahmet Buğday’ı yaymaya devam edeceğiz

Proje hakkında konuşan Duru Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, şu bilgileri verdi: “Uzun süredir büyük bir emekle üzerinde çalıştığımız projemizde bu yıl ilk hasadın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. 2017 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile ortak bir projede çoğaltma kararı aldığımız, nesillerdir babadan oğula yetiştirilen ve tükenmek üzere olan “Ahmet Buğdayı”nın tohumları, 2019 yılında ilk kez toprakla buluştu. 2017 yılından bu yana Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile ortak yürüttüğümüz Ahmet Buğday Projesi, ülkemizdeki gerçek tarım uygulamalarının en değerli örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Projede Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiğimiz tohumlar, kalite analizlerinin ardından üreticilerimizle buluşturuldu. Bu yıl çiftçilere dağıtılan tohumlarımız sözleşmeli çiftçiler ile paylaşılarak çoğaltılacaktır. Hedefimiz, ülkemiz tarım alanlarının değerli bir bölümünü oluşturan kıraç alanlarda 1 dekardan 250 kilo civarında olan buğday üretimini 280 kilo civarına çıkarmaktır. Bunun Türkiye ekonomisine katkısı 750 milyon TL olacak. Aynı zamanda bulgurda aldığımız atığı da azaltmayı planlıyoruz. Projemiz, Türkiye ekonomisine büyük değer katmasının yanı sıra sürdürülebilir gıda üretimine de büyük katkı sağlayacak” dedi. dedi.

Projede kullanılan ‘Hızlı Yetiştirme Yöntemi’ Türkiye’de bir ilk.

Ahmet Buğday projesinin bulgur üretimine katkı sağlayacağını belirten Duru, “Ahmet Buğday, yumru buğday olduğu için bulgur üretiminde çok rahatlıkla kullanılabilen bir buğday türüdür. Kalitesinin yanı sıra besin değeri açısından da oldukça güçlü bir içeriğe sahiptir. Geleceğin besini olan bulgurun sofralarda lezzetle ve gönül rahatlığıyla olması için çalışıyor, tarıma dayalı sanayi işletmecisi olarak 88 yıldır üretim yapıyoruz. Başkan marka olarak kesim tecrübe ve bilgimizi gerçek tarım uygulamalarını geliştirmek ve ülke ekonomimize en yüksek faydayı sağlamak için kullandık. Bölgemizde yapılan yanlış tarım uygulamalarının buğdayın verimini ve kalitesini ne kadar düşürdüğüne şahit olduk. İhtiyacımız olan kaliteli buğday arayışı bizi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile buluşturdu. Ve bu bahis üzerinde çok güzel işler yaptık. Ahmet Buğdayı’da hepimiz için yeni bir sistem olan ‘Hızlı Yetiştirme Metodu’ndan faydalandık. Son yıllarda bu yöntem birçok tohum geliştirme programında kullanılmaktadır. Bu yöntemi TÜBİTAK’a proje olarak önerdik. Projemiz kabul edildiğinde üniversite-sanayi işbirliği kapsamında sözleşme ve protokollerimizi imzaladık. 2019 yılında tohumlarımız toprakla buluştu. Bu yöntemde tohumları sera koşullarında hızlı ve doğal bir süreçte geliştirdik. Yaptığımız işlem Türkiye’de bir ilk. Durum buğdayında ise toprakta yapabileceğimiz 8 yıllık iş yükünü iki yılda tamamlayarak, tohumlarımızı toprakla buluşturarak kıraç alanlarda tohumluk üretimine kazandırdık. Ahmet Buğdayını başta Konya ve Karaman olmak üzere tüm İç Anadolu’ya yaymayı planlıyoruz. Ahmet Buğday’ın bulgur üretiminin vazgeçilmez buğdayı olacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu