Haber

Avustralya Başbakanı, Filipin Devlet Başkanının Güney Çin Denizi’nin egemenliğine ilişkin iddialarını destekliyor

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr.’ın Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik iddialarını reddetme kararına desteğini ifade etti.

Albanese ve Marcos, Filipinler’in başkenti Manila’da buluştu.

İkili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik anlaşmaya imza atan liderler, iki ülke savunma bakanlarının yıllık görüşmelerde bulunmasına karar verdi.

Albanese, ticari ve ekonomik işbirliğinin yanı sıra özellikle Güney Çin Denizi’nde uluslararası hukuki yükümlülüklerin de yerine getirilmesinin gerekliliği konusunda Marcos’la aynı fikirde olduğunu belirtti.

2016 yılında Lahey’deki Birleşmiş Milletler Daimi Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ni desteklediğini hatırlatan Albanese, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik iddialarının yasa dışı olduğunu hatırlatarak, kararın “nihai ve bağlayıcı” olduğunu söyledi.

Marcos, kendisinin ve Albanese’nin “ortak değerler, demokratik ilkeler ve uluslararası hukuka saygı konusunda anlaştıklarını” söyledi.

Marcos, Endonezya’nın başkenti Jakarta’da düzenlenen 43. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi’nde, Çin’in Filipin karasuları üzerindeki iddiasının doğru olmadığını, tanınmadığını ve uluslararası hukuk yükümlülüklerine aykırı olduğunu vurgulayarak, Arnavutluk’un Güney Çin Denizi konusundaki tutumunun altını çizdi. Onay için kendisine teşekkür ettiğini söyledi.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kıyı ülkelerinin bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik anlaşmazlıklarının konusu olmuştur.

Çin, ilk kez 1947’de yayınladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inin üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

ABD, bölge ülkelerinin yanı sıra Çin’in bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesine ve sivil filoları uzun süre elinde tutmasına da karşı çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu