Ekonomi

Bakan Varank, Evim Evim Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Evim Ev Olsun Projesi”nin “Devlet ve Millet El Ele” verilerek yürütüldüğünü belirterek, “Bu kampanya ile vatandaşlarımızın evlerine kavuşabileceğiz” dedi. Hayırsever vatandaşlarımız ile hayatta kalanlarımızı güvenli bir şekilde bir araya getirdik.” söz konusu.

Varank, Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı’ndaki (AFAD) “Evim Evin Olsun” Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ilk anından itibaren devletin tüm imkan ve kurumlarını seferber ettiğini söyledi.

Afeti atlatmak ve depremzedelerin acılarını dindirmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Varank, bu çabanın en büyük destekçilerinin aziz millet ve hayırsever vatandaşlar olduğunu kaydetti.

Varank, devlet ve milletle el ele verilen bu çabada daha ilk günden kendilerine gelen talepler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Vatandaşlarımız bizi arayıp ‘Benim kullanmadığım bir evim var, bağ evim var. Yurt dışında yaşıyorum. Senede 15 gün kaldığım bir evim var. Acaba bu evi nasıl yapabilirim’ dediler. depremzede ailelerinin güvenli ve konforlu bir şekilde kullanımına sunulmaktadır.Onlar da bu evlerden faydalanabilmektedirler.’ Bu talebi karşılamak üzere İçişleri Bakanlığımızın öncülüğünde AFAD koordinasyonunda bir proje başlattık. kaymakamlarımız aktif olarak çalışacak.Evim Projesi.İnternet sitesinden giriş yaparak konutlarını kayıt ettiriyorlar.Bu kaydı alınan konutlarımız öncelikle AFAD gereğince ilgili kaymakamlıklarımıza iletiliyor.”

“Evlerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarını kaymakamlıklar ödeyecek”

Kaymakamlıkların bu evleri kontrol ettikten sonra hayırsever vatandaşlarla sözleşmeler imzalanacağını belirten Varank, hayatta kalanların bu evlere hem ücretsiz hem de 1 yıllık makul bir kira karşılığında kullanılmak üzere yerleştirileceğini bildirdi.

Evini kullanmak isteyen vatandaşların kaymakamlıklarla iletişime geçeceğini belirten Varank, “Evinizi ücretsiz kullanmak istiyorsanız en az 3 ay evinizi kullanmak için anlaşma yapmak istiyoruz. Bu fiyatın altına vatandaşlarımızı verimli bir şekilde barındırmamız mümkün değil. Kiralık evinizi kullanmak istiyorsanız bu mümkün değil. Makul bir kiraya sahip olmamız gerekiyor. Afetzedelerimizi en az bir yıl barındırmak istiyoruz. Bu evlerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarını kaymakamlıklarımız ödeyecek. Hayırseverlerin bu konuda endişelenmesine gerek yok.” değerlendirmesini yaptı.

Evi olmayan hayırseverlerin de bu kampanyaya katkıda bulunabileceğini anlatan Varank, depremzedelerin sistem üzerinden kiralarını ödemek için AFAD’ın hesaplarına da bağış yapabileceklerini belirtti.

Projenin devlet ve millet tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Varank, “Bu, vatandaşlarımızın talepleri üzerine oluşturulmuş bir proje. Görüyoruz ki şimdiden ilgi var. Bu kampanya ile hemşehrilerimizi bir araya getireceğiz. Hayırsever vatandaşlarımızın evleri, mağdur vatandaşlarımızla birlikte.” ifadesini kullandı.

Varank, evlere yerleştirilecek afetzedelerin seçimine de değinerek, depremde bir yakınını kaybeden ailelerden başlayacaklarını belirtti.

Daha sonra engelli bireyleri olan aileleri bu evlere yerleştireceklerini anlatan Varank, “Sürekli hastalığı olan yaşlı vatandaşlarımızın ailelerinden başlayarak bu konutları yerleştirmeye başlayacağız. 1 yıllık bu konutları afetimizin kullanımına açmak. -Zararlı vatandaşlarımızın bir nebze de olsa acılarını dindirecek bir görev olacak.İlk günden itibaren Cumhurbaşkanımızın kararlılıkla ifade ettiği “İnşallah bölgede vatandaşlarımızın deprem korkusu yaşamayacağı kalıcı konutlar yapmaya başlıyoruz. Tekrar. Bu geçici barınma alternatifleri ile vatandaşlarımıza uygun şekilde barınma ve kalıcı konutlarını teslim edeceğiz.”Vatandaşlarımız kendi şehirlerinde inançlı bir şekilde yaşayacaklar.” söz konusu.

500 ev kayıt oldu

Bakan Varank, projenin dün gece açıklandığını ve şu anda 500 konutun sisteme kayıtlı olduğunu bildirdi.

Varank, hayırseverlerin evlerini afetzedelere ücretsiz veya uygun bir kira karşılığında açabilmek için sisteme kayıt olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Burada çok değerli iki konu daha var. Türkiye’deki emlak listeleme platformları ile bu işlemi yapıyoruz. Şubenin 3 değerli platformu teknik olarak bize yardımcı oluyor. Ayrıca konutların içinde oluşabilecek hasarları da belli oranda sigortalamayı taahhüt ediyor. Devlet ve millet el ele, bu felaketi doğurarak atlatacağız.Şu anda bölgede 350 bin vatandaşımız geçici barınaklarda, çadır kentlerde, konteyner kentlerde ve halk misafirhanelerinde, Gençlik Spor Bakanlığı yurtlarında ağırlıyoruz. Ayrıca 300 binden fazla vatandaşımızı bölge dışındaki pansiyon ve otellerde ağırlıyoruz. Benzer şekilde uygulamalarla da vatandaşlarımıza farklı alternatifler sunacağız. Zarar gören vatandaşlarımızın acılarını dindireceğiz. Kampanyaya destek veren herkese teşekkür ederiz. Bu çalışmaya destek olmak isteyen vatandaşlarımız ‘evimyuvanolsun.org’ internet sitesini ziyaret edebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu