Yaşam

İki Bakanlıktan ‘masal kitabı’ açıklaması

Kültür Bakanlığı onayıyla yayınlandığı öne sürülen ‘Onlar Ermiş Muradına’ isimli çocuk kitabında yer alan ifadeler sosyal medyada gündem oldu. Sosyal medyada gösterilen tepkilerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı bir açıklama yayınladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Onlar Ermiş Muradına’ adlı masal kitabının denetim ve onay sürecinin Bakanlıkla bir ilgisinin olmadığını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise bir açıklama yayınlayarak, yayımlanmış eserlerde suç teşkil eden hususların belirlenmesi ve bunlara karşı herhangi bir cezai yaptırım uygulanmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumluluğunda olmadığını ifade etti. Açıklamada, “Yasaklama ve el koyma kararları yargı mercilerince verilmekte olup, kitapların yayımı öncesinde ve sonrasında içerik olarak denetlenmesi, yasaklama, el koyma veya toplatılması kararlarının alınmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkisi bulunmamaktadır” denildi.

‘BAKANLIK DENETİMİ ALANINDA DEĞİL’

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün sosyal medya ve internet sitelerinde yer alan ‘Onlar Ermiş Muradına’ adlı masal kitabı üzerinden Bakanlığımıza yönelik ortaya atılan iddialara ilişkin bir bilgilendirme yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımız sadece Bakanlığımız bünyesindeki ders kitaplarının onay sürecini yürütmektedir. Söz konusu içerik, ders kitabı veya yardımcı kaynak değildir; ‘hikâye kitabı’ kategorisindedir. Hikâye, roman, deneme gibi kültür yayınlarına ilişkin eserlerin onay süreçleri Bakanlığımız denetimi alanında değildir.”

‘CEZAİ YAPTIRIM UYGULANMASI KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NIN SORUMLULUĞUNDA DEĞİL’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklaması şu şekilde:

“Bugün sosyal medya ve internet sitelerinde yer alan ‘Onlar Ermiş Muradına’ adlı masal kitabı üzerinden Bakanlığımıza yönelik ortaya atılan iddialara ilişkin bir bilgilendirme yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Ülkemizde yayımlanmış eserlerde suç teşkil eden hususların belirlenmesi ve bunlara karşı herhangi bir cezai yaptırım uygulanması kanunen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumluluğunda değildir. Bakanlığımız tarafından verilen Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) mecburi bir uygulama değildir ve bu uygulamanın amacı eser numaralarının uluslararası bir yöntemle standardize edilmesi ve materyalin kimliğinin tanımlanmasıdır.

Bandrol işlemlerinin amacı ise eser ve hak sahiplerinin haklarının takip edilmesini sağlamak ve fikri hak ihlalleriyle mücadele etmektir. Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili birimleri tarafından doğrudan ya da bu birimlerin koordinasyonunda gerçekleştirilen ISBN tahsisi ve bandrol tahsisi eserin yayımı öncesinde gerçekleştirilen ve eserin içeriğiyle hiçbir ilgisi olmayan işlemlerdir. Bu çerçevede de kesinlikle içeriğin onaylandığı anlamına gelmezler. Basılmış eserler yoluyla işlenen suçlar 5187 Sayılı Basın Kanunu’na bağlı olarak takip edilir. El koyma, dağıtım ve satış yasağı koyma işlemi ancak Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma ve kovuşturmaya binaen ilgili mahkemelerin kararıyla yapılabilir.

Özetle, yasaklama ve el koyma kararları yargı mercilerince verilmekte olup, kitapların yayımı öncesinde ve sonrasında içerik olarak denetlenmesi, yasaklama, el koyma veya toplatılması kararlarının alınmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkisi bulunmamaktadır.”

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu