Ekonomi

MAS’ın enflasyon endişeleri arasında politikasını sürdürmesi bekleniyor

Singapur Para Otoritesi’nin (MAS) gelecek Pazartesi günü yapılacak politika incelemesi öncesinde, analistlerin çoğunluğu mevcut para politikasında değişiklik olmayacağını öngörüyor. Jeopolitik gerilimlerin körüklediği süregelen enflasyon ve büyüme belirsizlikleri arasında, genel kanı mevcut durumun korunması yönünde.

Yakın zamanda yapılan bir ankette on analistten dokuzu, MAS’ın para politikasını değiştirmekten kaçınacağını öngörüyor. Moody’s Analytics’ten ekonomist Denise Cheok, Orta Doğu’daki gerginlikler nedeniyle petrol fiyatlarının yükseldiğini ve aşırı hava koşullarının gıda fiyatlarını etkilemeye devam ettiğini, bu fiyatların hala pandemi öncesi seviyelerin üzerinde olduğunu vurguladı.

Cheok, Singapur doları nominal efektif döviz kuru (S$NEER) politika bandının eğiminde yılın ilk yarısında bir azalma olabileceğini ve ithal enflasyonun belirgin şekilde düşmesi halinde 2025’in ikinci yarısında orta noktada potansiyel bir ayarlama yapılabileceğini öngördü.

Singapur’da enflasyon ısrarcı olmaya devam ediyor; 2023 başlarındaki %5,5’lik zirveden Ağustos ayında yıllık %2,7’ye hafif bir düşüş gösterdi. MAS, yılın son çeyreği için çekirdek enflasyonun %2,5 ile %3,5 arasında daha belirgin bir şekilde yumuşamasını öngörüyor.

Ülkenin büyümesi 2022’deki %3,8’den 2023’te %1,1’e geriledi. Ancak, GSYİH 2024’ün ikinci çeyreğinde yıllık bazda %2,9 artış gösterdi ve bu durum ekonomistlerin tahminlerini yukarı yönlü revize etmelerine neden oldu. Ticaret bakanlığı, 2024 GSYİH büyüme tahminini önceki %1,0 ile %3,0 aralığından %2,0 ile %3,0 aralığına yükseltti.

Maybank ekonomistleri, düşen Singapore Overnight Rate Average (SORA) ve ABD faiz indirimlerinin Singapur için fiili bir gevşeme görevi gördüğüne işaret etti. Faiz oranlarını kullanan diğer ülkelerin aksine, Singapur para politikasını açıklanmayan bir bant içinde yerel doların değerini ayarlayarak yönetiyor. MAS bunu politika bandının eğimi, orta noktası ve genişliği aracılığıyla manipüle ediyor.

UOB bankası, gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankalarının küresel eğilimini ve “dezenflasynun son aşamasını” referans alarak gelecek hafta hafif bir politika gevşemesi bekleyen tek banka olarak öne çıkıyor. Ancak UOB analistleri, politika normalleşmesinin Ocak veya Nisan 2025’e ertelenme olasılığını da kabul ediyorlar.

Ekim 2022’den bu yana politikasında değişiklik yapmayan MAS, bu yıl yarı yıllık güncellemeler yerine üç aylık politika açıklamalarına geçiş yaptı. Çekirdek enflasyon 2023’ün ilk çeyreğinde %5,4 ile zirve yaparken, manşet enflasyon 2022’nin üçüncü çeyreğinde %7,3’e ulaştı.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberkumlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu