Yaşam

Öğrenciler Yaşadıklarını Türkçe Anlattı

Ankara Üniversitesi ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) ortaklaşa düzenlediği yaz okulu için Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen Türkoloji öğrencileri, Türkçelerini geliştirirken Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı buluyor.

YTB’nin ortasında Ankara Üniversitesi ile geçen yıl imzalanan protokol kapsamında Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) bünyesinde “Türkoloji Yaz Okulu” açıldı.

Temmuz ortası ve Eylül aylarında devam edecek olan programa bu yıl Polonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan ve Hırvatistan’da Türkoloji eğitimi alan 138 üniversite öğrencisi katıldı. Türkçe seviyelerine göre 4 farklı kümeye ayrılan öğrenciler, Türkçe dil eğitiminin ötesinde; Türkçenin tipolojisi, imla kuralları, söz varlığı, Türkçenin tarihi gelişimi, Türk yazar ve metin tahlilleri, Türk edebiyatına giriş konuları gibi pek çok akademik bilgi ile donatılmıştır. Öğrenciler, program kapsamında düzenlenen çeşitli gezi ve kültür etkinliklerine katılarak Türk kültürünü tanıma fırsatı buluyor.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve YTB Başkanı Abdullah Eren, Rektörlük 100. Yıl Salonu’nda düzenlenen programda “Türkoloji Yaz Okulu” öğrencileriyle öne çıktı.

“Öğrencilerin Buradan Çok Güzel Duygularla Ayrılacağına İnanıyorum”

Rektör Ünüvar, Avrupa’nın dört bir yanından Türkiye’ye gelen öğrencilerle Türkçe’yi buluşturmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Türkçesini geliştirmek için gelen öğrencilerin buradan çok keyifli bir duygu ile ayrılacaklarını, ülkelerine döndüklerinde burada yaşadıkları keyfi yakınlarına ve arkadaşlarına anlatacaklarını belirten Ünüvar, “Türkoloji okuyan arkadaşlarımız buraya Türkçelerini geliştirmek için geldiler sanıyordum ama baktım ki Türkçeden çok Türkiye’yi öğrenmeye çalışmışlar. Buradan da çok güzel duygularla ayrılacaklarını düşünüyorum.”

“Hem Türkçe Öğren, hem de Türkiye Gönüllüsü Ol”

YTB ​​Başkanı Abdullah Eren ise Türkolojinin Türkiye’nin diğer ülkelerle olan çıkarlarını geliştirmesi için değerli bir araç olduğuna işaret ederek, “Bir Türkoloji öğrencisi olarak hem Türkçe öğreniyorsunuz hem de Türkiye’nin gönüllüsü oluyorsunuz. Sizlerle olan ilişkilerimizi geliştirmek ve sizleri daha iyi tanımak için bu programı tasarladık.”

Üniversite hayatlarını bitiren öğrencileri Türkiye’ye davet eden Eren, “Umarım bu yaz okuluna ısrarla devam edersek önümüzdeki yıllarda dünyanın birçok farklı yerinden Türkoloji öğrencileri Türkiye’ye gelmek isteyeceklerdir. Belki yaz okulu kapasitemize ulaşamayacağız ama önemli olan Türkçenin yaygınlaşması; Türkçe bilen ve konuşan insan sayısını artırın. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilere Türkçe üzerinden katkı sağlayalım” dedi.

Ankara Üniversitesi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Timur Gültekin de, “Türkoloji Yaz Okulu” programının Türkçe eğitiminin yanı sıra özellikle sosyal etkinlikler, geziler, sınıf içi ve sınıf dışı etkinliklerle kültürel etkileşimi sağlamayı ve Türk kültürünü tanıtmayı amaçladığını kaydetti.

Öğrenciler Yaşadıklarını Türkçe Anlattı

Programda bazı öğrenciler Türkçe teşekkür konuşması yaparak eğitim programı ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Eğitime Litvanya’dan katılan Vykınta Bareıkyte, Türk yemeklerini çok sevdiğini ve en çok Adana kebabını sevdiğini söyledi. “Hamamönü, Ankara Kalesi ve Anıtkabir’i çok beğendim. Bu süre zarfında Eskişehir ve Kapadokya’yı da ziyaret ettim ama diğer şehirleri de çok merak ediyorum. Fırsat olursa tekrar gelmek isterim. Bolca konuşma pratiği yaptık, yeni kelimeler öğrendim. Keşke Türkiye’de daha uzun kalabilseydim”.

Sırbistan’dan gelen Mladen Mladenovic, Ankara Üniversitesi TÖMER’de yaz okulu açılacağı haberini duyunca bu fırsatı kaçırmak istemediğini belirterek, “Burada hepimiz kendimizi evimizde gibi hissediyoruz” dedi.

Polonya’dan Oliwia Pawlık, yaz okulunda Türk dili ve kültürü hakkında yeni bilgiler öğrendiğini ve birçok yeni arkadaş edindiğini söyledi.

Hırvatistan’dan Laura Kufrin de derslerin çok keyifli geçtiğini belirtti. Bu programın kendileri için mükemmel bir an olacağına inandığını ifade eden Kufrin, kendilerine bu imkanı sağlayan Ankara Üniversitesi, TÖMER ve YTB’ye teşekkür etti.

Konuşma yapan öğrencilere günün anısına plaket verildi ve çekilen fotoğrafla program sona erdi.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-tusba.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu