Sağlık

Tırnak batması nasıl geçer? Geçmeyen tırnak batması tedavisi…

Daha çok başparmaklarda meydana gelen tırnak batmasına kızarıklık, ağrı, şişlik ve iltihaplanma eşlik eder. Tırnak batması tedavisi genel olarak çeşitli uygulamalar ile yapılmaktadır. Gelin hep birlikte batık tırnağın nasıl geçtiğini öğrenelim!

ÇİVİ İÇERİĞİ NASIL VE NEDEN OLUŞUR?

Tırnak batması hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Araştırmalar, ayakları terleyen kişilerin tırnak batması riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ayrıca yaşlılarda ayak tırnakları kalınlaştıkça bu risk artmaktadır.

Batık ayak tırnaklarına genellikle ağır bir nesnenin ayağa düşmesi veya ayak tırnaklarının sürekli topa çarpması neden olabilir. Ayrıca yanlış ayak hijyeni alışkanlıkları, ayak tırnaklarını deriyi bükerek kesmek, dar ve dar çorap ya da düz ayakkabı kullanmak, kötü ayak ve duruş gibi faktörler de tırnak batması riskini artırabilir. Ayrıca genetik yatkınlık da bu durumun ortaya çıkmasında etkili olabilir.

Özellikle ağır egzersizler sırasında ayakların çalıştırılması tırnak batması riskini artırabilir. Uzun süreli tekme atma veya sürekli ayaklara baskı uygulayan aktiviteler ayak tırnaklarında hasara neden olabilir. Bu etkinliklerin ortasında bale, futbol, ​​dövüş sporları gibi etkinlikler de yer almaktadır.

ÇİVİ İÇERİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Batık ayak tırnakları bireyler için oldukça acı verici olabilir ve genellikle zamanla daha da kötüleşir. Batık tırnakların erken evrelerinde, tırnağın yakınındaki cilt yumuşayabilir, şişebilir veya sertleşebilir. Parmağa baskı uygulandığında ağrı artabilir ve parmak çevresinde su birikmesi görülebilir.

Bu aşamadan sonra, ayak parmağı enfekte olursa, durumun belirti ve semptomları ciltte kızarıklık, şişlik, ağrı, kanama, irin sızması ve ayak parmağı çevresinde çok fazla deri büyümesini içerebilir.

ÇİVİ MADDE NASIL GEÇİRİLİR?

Tırnak batması vakalarının çoğu, enfeksiyon belirtisi göstermeyen vakalarda evde tedavi edilebilir. Ancak tırnak deriyi delerse veya herhangi bir enfeksiyon belirtisi gelişirse, tıbbi yardım almaya değer. Enfeksiyon belirtileri arasında kızarıklık, şişme, artan sıcaklık ve irin oluşumu yer alır.

Batık ayak tırnaklarını tedavi etmek için, kişiler günde üç ila dört kez ayaklarını yaklaşık 15 ila 20 dakika ılık sabunlu suya batırmayı deneyebilir. Ancak diğer zamanlarda parmaklar kesinlikle kuru tutulmalıdır. Zeytinyağına batırılmış bir pamuk topu sokmak da tırnak ve cilt arasındaki boşluğu açmaya yardımcı olmak için bir seçenek olabilir.

Evde tedavi süreci genellikle birkaç gün veya hafta içinde sonuç verebilmektedir. Ancak evde yapılan tedaviye yanıt alınmazsa, ağrı şiddetlenirse veya yürüme ve diğer aktivitelerde zorluk varsa doktora başvurulmalıdır. Aynı şekilde konutta tedavilere yanıt alınmazsa veya enfeksiyon gelişirse cerrahi müdahale gerekebilir. Özellikle enfeksiyon durumunda tüm yatılı tedaviler kesilmeli ve hemen bir doktora başvurulmalıdır.

İÇERİKLİ TIRNAK AMELİYATI

Batık ayak tırnaklarında çeşitli cerrahi prosedürler vardır. Örneğin kısmi tırnak çıkarma işleminde tırnağın deriye batan kısmı çıkarılır. Bu süreçte hekim kişinin ayak parmağını uyuşturur ve ardından tırnağın genişliğini azaltır. Çalışmalar, bu tür müdahalelerin gelecekte tırnak batmasını önlemede %98 etkili olduğunu göstermektedir.

Kısmi tırnak çıkarma cerrahi işlemi sırasında tırnağın kenarları tamamen düz bir şekilde kesilir. Kesilen tırnağın altına bir parça pamuk konularak tırnak batması tekrarlanmaz. Hekim ayrıca tırnağın tekrar büyümesini önlemek için fenol adı verilen bir bileşik kullanabilir.

Tırnak batması tırnağın kalınlaşmasından kaynaklanıyorsa komple tırnak çıkarma ameliyatı gerekebilir. Bu süreçte hekim kişiye lokal anestezi enjekte eder ve matrisektomi adı verilen bir işlemle tırnağı tamamen çıkarır.

Tırnak çıkarma ameliyatından sonra kişi genellikle ayağı sargılı olarak eve gönderilir. Güzelleştirme işlemi sırasında özel ayakkabılar giyilmesi ve ayak parmağının düzgün bir şekilde düzleşmesi için ayağın yüksekte tutulması gerekebilir. Hareketten kaçınılmalıdır ve bandaj genellikle ameliyattan birkaç gün sonra çıkarılır. Burnu açık ayakkabılar tercih edilmeli ve parmak tamamen iyileşene kadar günlük tuzlu su banyoları yapılmalıdır. Ayrıca ağrı ve enfeksiyonu önlemek için ağrı kesiciler ve antibiyotikler kullanılabilir.

Kısmi tırnak çıkarma ameliyatından sonra ayak tırnağı genellikle birkaç ay içinde yeniden uzamaya başlar. Ancak tırnağın tamamının alındığı durumlarda tırnağın tamamen çıkması bir yıldan uzun sürebilir.

haberkurtun.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu