Haber

Türkiye’nin en büyük yatırımı ‘nükleer’ oluyor! (CANLI)

ANKARA (İGFA) –Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Santrali’nde (NGS) çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, elektrik üretiminde kullanılmak üzere “taze nükleer yakıt” getirecek tesis, “nükleer santral” statüsüne kavuşuyor. .

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Atom Enerjisi Kurumu’nun (Rosatom) “Yap-İşlet-Sahip Ol” modeliyle inşa edeceği tesisin açılışına video konferansla katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da rahatsızlığı nedeniyle açılışa video konferansla katılacak.

VAKIF NİSAN 2018’DE BAŞLATILDI

Türkiye ile Rusya arasında 12 Mayıs 2010’da imzalanan hükümetler arası anlaşma kapsamında Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin temeli 3 Nisan’da atıldı. , 2018.

Bundan iki yıl sonra 8 Nisan 2020’de ikinci ünitenin inşaatına başlanmasıyla projede çalışmalar hız kazanırken, 10 Mart 2021’de üçüncü güç ünitesinin ilk betonu atılırken, temel atılırken dördüncü ve son ünitenin temeli ise 21 Temmuz 2022’de atıldı.

YAKIT ÇUBUĞU 1,5 YIL ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KULLANILACAK

Türkiye’ye getirilecek yakıt çubukları, Akkuyu NGS’nin faaliyete geçmesinin ardından 1,5 yıl süreyle elektrik üretiminde kullanılacak. Kullanım ömrünü tamamlayan nükleer yakıt çubukları, öncelikle reaktör alanında hazırlanan bir havuzda soğutma işlemine alınacak. Daha sonra hazırlanan özel bir yerde muhafaza edilir.

Yakıt çubuklarının kullanılmasıyla, karbon dioksit emisyonu olmadan, kömürden elde edilen güce eşit ısıdan 124.500 vagon elektrik üretilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu