Ekonomi

Çarşamba elektriğin en pahalı olduğu gün, Pazar ise en ucuz olduğu gün.

Encazip karşılaştırma sitesi tarafından yapılan araştırmaya göre 2022 yılında sanayi, orta ve büyük işletmelerde kullanılan elektriğin en değerli günü Çarşamba, en ucuz olduğu gün ise Pazar günü oldu. Birçok firmada mesai saatleri dışında gece 01.00-07.00 ve öğlen 12.00-13.00 arası elektriğin en uygun olduğu saatlerdir. En büyüleyici kurucu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırmızı, “Sektörde ucuza kullanılan elektrik, üreticinin maliyet fiyatlarını düşürdüğü için tüketiciye olumlu yansıyor, yöneterek yüzde 10’dan fazla tasarruf etmek mümkün. Tüketimi doğru şekilde yapın.” dedim.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) aldığı son kararlarla orta ve büyük ölçekli işletmeler elektrik faturalarını serbest piyasa takas fiyatı üzerinden ödemeye başladı. Bu durum, gerçek bir yönetilen sistem ile tüketicilerin avantajına dönüşebilirken, özellikle sanayicilerin elektriğin fiyatını bilmedikleri ve birim fiyatını ay sonunda öğrendikleri için özellikle elektrik kullandıklarında belirsizliğe neden olabiliyor. Özellikle, elektrik tedarik anlaşmalarını saatlik fiyatlara göre yapan tüketiciler, elektrik tüketimlerini fiyatların düşük olduğu saatlere kaydırarak önemli ölçüde tasarruf edebilirler. Bunun için elektrik piyasası takas fiyatlarının takip edilmesi önemlidir.

Elektriğin piyasa takas fiyatını inceleyen karşılaştırma sitesi encazip’in verilerine göre 2022 yılında orta ve büyük işletmelerde kullanılan elektriğin en değerli günü Çarşamba, en ucuz olduğu gün ise Pazar oldu. Sanayi kuruluşları da dahil olmak üzere orta ve büyük ölçekli işletmelerde kullanılan elektriğin fiyatı arz ve talebe göre belirlenmektedir. Arz ve talebin eşleştirilmesiyle oluşan referans elektrik enerjisi fiyatına piyasa takas fiyatı (PTF) denir. Fazla elektrik üretimi nedeniyle elektrik israfını önlemek veya yetersiz elektrik üretimi nedeniyle elektrik kesintilerini önlemek için piyasa takas fiyatı takip edilir. Böylece elektrik üretim ve tüketim ölçüsü her zaman sabit tutulmaktadır.

Pazar günleri en ucuz elektrik

2022 yılı piyasa takas fiyatlarını inceleyen Encazip’in araştırmasına göre sanayi, orta ve büyük ölçekli işletmelerde birçok şirketin izin günü olarak belirlediği Pazar günü elektrik birim fiyatının kilovatsaat başına 2.314 TL olduğu görüldü. Pazar günü elektrik enerjisinin diğer günlere göre daha az kullanılması nedeniyle pazar günü, sektörde elektriğin en düşük fiyata kullanıldığı gün olarak kayıtlara geçti. Elektriğin en yüksek fiyattan kullanıldığı Çarşamba günü elektrik birim fiyatı 2 bin 582 TL oldu. Elektriğin en değerli olduğu diğer günler ise Çarşamba hariç Salı (2.577 TL/kWh) ve Pazartesi (2.573 TL/kWh) olarak kaydedildi. İddianın aksine elektriğin piyasadan sonra en ucuz olduğu gün Cumartesi değil Perşembe (2.373 TL) oldu. Hafta sonu günlerinden Cumartesi ise 2.529 TL/kWh ile Perşembe gününden sonra geldi. Cuma günü elektrik birim fiyatı 2 bin 552 TL oldu.

Elektriğin daha ucuz olduğu öğleden sonra 12:00 ile 13:00 saatleri arasında

Türkiye’de piyasa takas fiyatı “liyakat emri” adı verilen yöntemle belirlenmektedir. Liyakat siparişi modeline göre, piyasa katılımcılarından saatlik tüketim talepleri toplanır ve her günün her saati için ihtiyaç duyulacak elektrik gücü ölçüsü bir gün öncesinden varsayılır. Bu formda, tüketim arttıkça santraller piyasa işletmecisi tarafından devreye alınır ve tüketim azaldığında santraller devre dışı bırakılır. Encazip tarafından yapılan araştırmaya göre elektrik kullanımının en değerli saatinin 17.00-21.00 ortası, en ucuz saatin ise gece 01.00-07.00 saatleri arasında olduğu görüldü. Öğlen 12.00-13.00 ortası da elektriğin olduğu saatler olarak öne çıktı.

Tüketim saatlerinin değiştirilmesi faturayı yüzde 10 azaltıyor

Encazip’in kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırmızı, araştırma sonuçlarını değerlendirerek, “Orta ve büyük ölçekli işletmelerin ulusal tarife sisteminden çıkarılıp, maliyetli tarife sistemine geçmesiyle birlikte elektrik piyasası fiyatları tüketicilerin çok daha fazla ilgisini çeker hale geldi. dayalı tarife sistemi Bu tüketicilerin elektrik fiyatları, ortalama fiyat veya saatlik ücret üzerinden sözleşmelerle belirlenir hale gelmiştir. Bu nedenle orta ve büyük ölçekli işletmelerin elektrik tüketim süreçlerini artık çok daha iyi yönetmeleri değerli. Bilgileri incelediğimizde orta ve büyük ölçekli işletmelerde kullanılan elektriğin en değerli günü Çarşamba, en ucuz olduğu günün ise Pazar günü olduğunu gördük. Bu da elektriğin en çok kullanıldığı gün ve saatlerle alakalı. Elektrik kullanımının yoğun olduğu gün ve saatlerde elektrik birim fiyatı daha yüksektir. Pazar günleri birçok şirkette tatil olduğu için elektrik daha az kullanılır ve elektrik birim fiyatı daha uygun olur. Çarşamba ve Pazar günleri elektrik fiyatlarında yüzde 10 fark var. Genel olarak elektriğin daha az kullanıldığı gün ve saatlerde çalışan firmaların daha karlı olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bu durum tüketiciyi de sevindiriyor. Sanayide düşük fiyata kullanılan elektrik, üreticinin maliyet fiyatlarını düşürdüğü için tüketiciye olumlu yansıyor. Burada orta ve büyük ölçekli kullanıcılara ve sanayicilere tavsiyemiz, elektrik tüketimlerini fiyatların düşük olduğu gün ve saatlere indirerek elektrik tüketimlerini yönetmeleridir. Örneğin Pazar yerine Çarşamba günü tatil yapmak, elektrik faturalarında yüzde 10’luk bir azalma anlamına geliyor. Bu kapsamda tüm tüketiciler elektrik tüketim süreçlerini uygun şekilde yöneterek daha ucuza elektrik kullanmalarını sağlıyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu