Ekonomi

Yerli doğalgazdan bir müjde daha! 2 milyar dolarlık müjde

Karadeniz gazı zaten fatura indirimi olarak vatandaşın cebine yansırken, doğalgazdan üretilen üre gübresiyle bu kez çiftçinin yüzü sevinecek.

YILLIK 4 MİLYON TON ÜRE İHTİYACI VAR

Üre gübresinin Türkiye’de yıllık hacminin 1,6 ile 2 milyar dolar arasında olduğunu belirten Gübre Üreticileri İthalatçı ve İhracatçıları Birliği Başkanı Metin Güneş, şöyle konuştu: “Ülkemizde son üç yılın ortalamasına baktığımızda 6,5 milyon ton gübre tüketildi.

Yine son üç yılın ortalamasına baktığımızda azotlu gübre tüketimimiz 3,6 milyon ton civarında. Toplam azotlu gübre tüketimimizin yarısını, 3 yıllık ortalama 1,8 milyon ton olan üre oluşturuyor.

Tarım dışında hayvan yemi, plastik tutkal üretimi ve boya sanayinde de 2 milyon tona yakın üre kullanılıyor. “Hem tarım hem de diğer sanayiler açısından düşündüğümüzde yıllık 4 milyon tona yakın üreye ihtiyacımız var” dedi.

MALİYETİN YÜZDE 80’İNDEN FAZLASI DOĞAL GAZDAN

2022 yılında 238 bin ton üre ihtiyacının yurt içinde üretileceğini belirten Güneş, “Ülkemizde şu anki üre üretim kapasitemiz 585 bin tondur. Kapasite artışıyla birlikte tamamlanmak üzere olan yeni üre fabrikamız ve yatırımlarımız devam etmektedir. Devam eden yatırımlarımızla üretim kapasitemiz 1,5 milyon tona ulaşacak.

Üre üretimimiz için amonyak üretimi gerekmektedir.

Amonyak üretiminin en değerli hammadde kaynağı doğal gazdır. Üre maliyetinin yüzde 80’inden fazlasını doğal gaz oluşturuyor. Sanayide üretilen amonyağın yüzde 80’inden fazlası gübre olarak kullanılıyor” dedi.

ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Sabah’ta yer alan habere göre Güneş, yerli doğal gazın katma değerinin artırılması hedefi kapsamında Türk tarımına, çiftçisine, gübre sanayisine ve ülke ekonomisine doğal gaz üretecek bir tesis kurularak büyük katkı sağlanacağını belirtti. Sakarya gazını girdi olarak kullanarak üre elde ediyoruz. Gübrenin sanayiye rekabetçi düzeyde verilmesi halinde, yatırımların tamamlanmasıyla öncelikli olarak tarımsal üre tüketimimizin neredeyse tamamını karşılayabileceğiz.

Yıllardır ithalatını yaptığımız üre gübresinde yeni yatırımlarla ihracatçı olma yolunda ilerliyoruz. “Doğalgazdan amonyak elde edilmesi, tarım ve diğer sanayiler başta olmak üzere yaklaşık 4 milyon ton üre üretilmesi, diğer azotlu gübrelerin üretiminin artırılması ve amonyağın ihtiyaç duyulan sanayilerde kullanılmasının sağlanması, Ülkemizin Türkiye Yüzyılı vizyonuna büyük katkı sağlıyor” dedi.

KAYNAK: SABAH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu